Resepi Ayam Percik Paling Sedap

Resepi Ayam Percik Paling Sedap|
PETANG macam ni memang sedap dimakan dengan masakan seperti ayam percik. Ayam percik sememangnya merupakan makanan kegemaran admin. Nak tahu resepi ayam percik? Kali ini kami dari dapur Topresepi.com akan kongsikan 'Resepi Ayam Percik Paling Sedap' khas untuk pengunjung setia blog ini. Anda patut cuba sendiri resepi ini di rumah anda!

Baca juga:
Resepi Ayam Percik Paling Sedap


Resepi Ayam Percik Paling Sedap

Bahan-bahan
  • 1 Ekor Ayam (Dipotong 4 bahagian)
Bahan Kisar (Untuk perapan)
  • 1 Batang Serai
  • 4 Ulas Bawang Putih
  • 6 Ulas Bawang Merah
  • 1 Inci Halia
  • Secukup Garam
Bahan Kuah Percik
  • 1 Batang Serai
  • 1 Inci Halia
  • 5 Tangkai Cili Kering
  • 10 Ulas Bawang Merah
  • 2-3 Cawan Santan Pekat
  • Secukup Gula dan Garam
Cara Penyediaan Ayam Percik:

A) Cara Untuk Ayam
  1. Perlu perap ayam terlebih dahulu dengan bahan kisar halus selama 1-2 jam. Tips semakin lama diperap, lagi rasa sedap!
  2. Kemudian, celup ayam di dalam kuah percik lalu panggang sehingga masak.
B) Cara Untuk Kuah
  1. Serai, halia, bawang merah dan cili kering perlu dikisar terlebih dahulu. 
  2. Kemudian, campurkan bahan dikisar tadi bersama santan di dalam periuk dan kacau sehingga pecah minyak.
  3. Jangan lupa masukkan secukup gula dan garam untuk tambah kesedapan kuah tersebut.
  4. Masak sehingga benar-benar kuah tadi menjadi pekat.
Follow bersama page kami di Facebook:

Memang mudah kan! Selamat mencuba resepi ayam percik khas dari dapur Topresepi.com!

No comments

Powered by Blogger.