Resepi Ikan Keli Bakar Cicah Air Asam

Resepi Ikan Keli Bakar Cicah Air Asam|
RESEPI ikan keli bakar dicicah bersama dengan air asam memang sinonim dengan kegemaran admin. Bagaimanakah cara membuat resepi ikan keli bakar yang mudah? Tidak dapat dinafikan memang mudah dan ringkas cara penyediaan resepi tersebut. Kalau nak rasa lagi sedap ikan keli bakar tadi, mestilah air asam tersebut cukup terasa masam, manis, pedas dan masin. Jom lihat resepi tersebut dibawah!

Resepi Ikan Keli Bakar Cicah Air Asam

Resepi Ikan Keli Bakar Cicah Air Asam

Bahan-bahan:
  • 1 Ekor Ikan Keli
  • Sedikit Serbuk Kunyit
  • Secukup Garam
Cara Penyediaan:
  1. Lumurkan secukup garam dan kunyit pada ikan tersebut.
  2. Bakarkan ikan sehingga garing.
Bahan Air Asam:
  • Asam Jawa
  • 1 Biji Bawang Besar
  • 4 Tangkai Cili Padi
  • 2 Biji Cili Merah 
  • 1 Biji Tomato (Dipotong Dadu)
  • 1/2 Buah Lemon
  • Sedikit Belacan
  • Secukup Garam dan Gula
Cara Penyediaan Air Asam:
  1. Pertama kali, campurkan semua bahan air asam di dalam blender dan kisarkan sampai halus. 
  2. Kemudian, campurkan bahan dikisar tadi bersama bawang besar dan buah tomato.
  3. Gaulkan semua bahan tadi dan rasa masam dan manis. Hidangkan bersama ikan bakar tadi.
Follow bersama page kami di Facebook: https://www.facebook.com/topresepi/ atau di Telegram kami: https://t.me/topresepi

Selamat mencuba resepi ikan keli bakar cicah air asam dari dapur Topresepi.com!

Sumber Foto: Ezadlieza

No comments

Powered by Blogger.