Resepi Kek Coklat Moist Meleleh
Resepi Kek Coklat Moist Meleleh|KEK coklat moist merupakan kek kukus yang menjadi kegilaan orang ramai terutama bagi kanak-kanak. Kali ini kami dari dapur Topresepi.com akan kongsikan 'Resepi Kek Coklat Moist Meleleh' khas untuk anda. Bukan susah sangat pun nak buat resepi nih. Jom teruskan bersama kami dibawah!|Resepi Kek Milo Viral Yang Mudah
Baca juga:
👉 Resepi Apam Coklat Kukus Yang Mudah
👉 Resepi Kek Coklat Lava Paling Sedap
Resepi Kek Coklat Moist Meleleh
Bahan Pertama
Baca juga:
👉 Resepi Apam Coklat Kukus Yang Mudah
👉 Resepi Kek Coklat Lava Paling Sedap
Resepi Kek Coklat Moist Meleleh
Bahan Pertama
- 1 Cawan Serbuk Koko
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Cawan Gula Pasir
- 1/2 Cawan Susu Pekat Manis
Bahan Kedua
- 1 1/4 Cawan Tepung Gandum
- 1 Sudu Serbuk Penaik
- 1 Sudu Soda Bikarbonat
- 4 Biji Telur
- 1 Sudu Esen Vanilla
Cara Menyediakan Kek Coklat Moist:
Campuran Pertama:
-Campuradukkan semua bahan-bahan pertama iaitu gula, susu cair, susu pekat manis, dan marjerin ke dalam kuali. Masak semua bahan itu sehingga larut cair mengguna api kecil.
Campuran Kedua:
-Campuradukkan dan ayak bahan kedua iaitu tepung gandum, serbuk koko , serbuk penaik dan soda bikarbonat dengan sekata.
-Kemudian, ambil 4 telur yang disediakan tadi untuk dipukul. Pukul telur itu sehingga kembang.
Campuran Ketiga:
-Masukkan campuran pertama tadi dengan telur yang telah dipukul kembang.
-Kemudian, masukkan campuran kedua tadi dengan campuran ketiga. Campurkan campuran kedua sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
-Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
-Selepas itu, sediakan pengukus dan sapu marjerin pada loyang. Masukkan adunan atau campuran kek coklat moist anda ke dalam loyang.
-Kemudian, kukus kek coklat moist selama 1 jam
Cara Menyediakan Ganache:
Bahan-bahan:
Selamat mencuba! Teruskan bersama kami dari dapur Topresepi.com.
-Campuradukkan semua bahan-bahan pertama iaitu gula, susu cair, susu pekat manis, dan marjerin ke dalam kuali. Masak semua bahan itu sehingga larut cair mengguna api kecil.
Campuran Kedua:
-Campuradukkan dan ayak bahan kedua iaitu tepung gandum, serbuk koko , serbuk penaik dan soda bikarbonat dengan sekata.
-Kemudian, ambil 4 telur yang disediakan tadi untuk dipukul. Pukul telur itu sehingga kembang.
Campuran Ketiga:
-Masukkan campuran pertama tadi dengan telur yang telah dipukul kembang.
-Kemudian, masukkan campuran kedua tadi dengan campuran ketiga. Campurkan campuran kedua sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
-Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
-Selepas itu, sediakan pengukus dan sapu marjerin pada loyang. Masukkan adunan atau campuran kek coklat moist anda ke dalam loyang.
-Kemudian, kukus kek coklat moist selama 1 jam
Cara Menyediakan Ganache:
Bahan-bahan:
- 1/2 Cawan Susu Pekat Manis
- 2 Sudu Besar Serbuk Koko
- 2 Sudu Besar Mentega
- Masukkan susu dan serbuk koko dalam periuk dan kacau sehingga pekat
- Kemudian, masukkan mentega dan tutup api
- Biarkan seketika sehingga sejuk dan letakkan atas kek coklat moist anda
Baca juga:
Follow bersama page kami di Facebook: https://www.facebook.com/topresepi/ atau di Telegram kami: https://t.me/topresepi
Selamat mencuba! Teruskan bersama kami dari dapur Topresepi.com.
Post a Comment