Resepi Daging Masak Merah Ala Thai
Resepi Daging Masak Merah Ala Thai|
DAGING masak merah ala Thai merupakan kegemaran orang ramai disebabkan persediaan bahan-bahan masak yang mudah selain mempunyai rasa yang enak. Tanpa membuang masa, kali ini kami dari dapur Topresepi.com akan kongsikan 'Resepi Daging Masak Merah Ala Thai'. Apa yang menarik dengan resepi ini? Jom teruskan bersama kami dibawah!
Baca juga:
Resepi Daging Masak Merah Ala Thai
Bahan-bahan:
DAGING masak merah ala Thai merupakan kegemaran orang ramai disebabkan persediaan bahan-bahan masak yang mudah selain mempunyai rasa yang enak. Tanpa membuang masa, kali ini kami dari dapur Topresepi.com akan kongsikan 'Resepi Daging Masak Merah Ala Thai'. Apa yang menarik dengan resepi ini? Jom teruskan bersama kami dibawah!
Baca juga:
Bahan-bahan:
- 1/2kg Daging Lembu
- 2 Ulas Bawang Putih
- 1 Labu Bawang Besar
- 1 Cili Merah
- 1 Sudu Besar Cili (Kisar)
- 2 Sudu Besar Sos Tiram
- 1/4 Cawan Sos Tomato
- Daun Sup dan Daun Bawang
- Secukup Gula dan Garam
Cara Penyediaan Daging Masak Merah Ala Thai:
- Pertama kali, rebus daging dengan pewarna merah sehingga empuk. Panaskan minyak dan masak daging tadi sehingga kekuningan.
- Tumis bawang putih sehingga bau harum lalu masukkan cili dikisar.
- Kemudian, masukkan sos ikan, sos tiram dan sos tomato.
- Masukkan daging yang dimasak tadi, bawang besar dan cili merah dan kacau sehingga sebati. Jangan lupa masukkan secukup gula dan garam.
- Taburkan daun sup dan daun bawang untuk dihidangkan.
Baca juga:
Follow bersama page kami di Facebook: https://www.facebook.com/topresepi/ atau di Telegram kami: https://t.me/topresepi
Mudah kan! Selamat mencuba resepi daging masak merah ala thai!
Mudah kan! Selamat mencuba resepi daging masak merah ala thai!
Post a Comment