Resepi Ayam Masak Merah Yang Simple
Resepi Ayam Masak Merah Yang Simple|
MEMANG tidak dapat dinafikan resepi ayam masak merah merupakan kegemaran orang ramai dihidangkan sebagau jaudah berbuka puasa atau kenduri. Sebenarnya bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya agak simple dan senang dimasak bila-bila masa sahaja. Baik! Kali ini kami akan kongsikan 'Resepi Ayam Masak Merah Yang Simple' khas pengunjung setia blog ini.
Baca juga:
Resepi Ayam Masak Merah Yang Simple
Bahan-bahan:
MEMANG tidak dapat dinafikan resepi ayam masak merah merupakan kegemaran orang ramai dihidangkan sebagau jaudah berbuka puasa atau kenduri. Sebenarnya bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya agak simple dan senang dimasak bila-bila masa sahaja. Baik! Kali ini kami akan kongsikan 'Resepi Ayam Masak Merah Yang Simple' khas pengunjung setia blog ini.
Baca juga:
Resepi Ayam Masak Merah Yang Simple
Bahan-bahan:
- 1 Ekor Ayam
- 3 Biji Tomato (Dibelah 4)
- 2 Kuntum Bunga Lawang
- 5 Ulas Bawang Putih
- 3 Ulas Bawang Merah
- 1 Inci Halia
- 1 Batang Kulit Kayu Manis
- 2 Sudu Besar Sos Cili
- 70ml Santan
- 200ml Air
- Gula dan Garam Secukup Rasa
Bahan Dikisar:
- 5 Ulas Bawang Putih
- 3 Ulas Bawang Merah
- 4 Biji Bawang Besar
- Cili Kering
- 1 Inci Halia
Cara Penyediaan Ayam Masak Merah:
- Panaskan minyak dalam kuali terlebih dahulu. Kemudian, tumiskan bahan hirisan sampai bau harum.
- Masukkan sos cili dan cili kering yang telah dikisar tadi. Kemudian, tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yang separuh dimasak tadi dan biarkan seketika.
- Selepas itu, masukkan santan dan air mengikut sukatan anda. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa dan tomato.
- Masak sehingga benar-benar pecah minyak dan sebati. Barulah kemudian tutup api.
Baca juga:
Senang kan! Terima kasih sentiasa bersama kami dari dapur Topresepi.com!
Post a Comment