3 Resepi Kerabu yang memikat hati
1. Resepi kerabu mangga
Bahan-bahan :
2 biji mangga muda ( dihiris nipis)
Udang kering (ditumbuk kasar)
10 biji cili padi (dipotong)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 batang serai (dihiris nipis)
Garam dan gula
Kacang tumbuk
Cara penyediaan :
1) buah mangga muda dihiris nipis
2) kemudian masukkan kesemua bahan di dalam bekas dan gaul rata
3) masukkan gula dan garam secukup rasa dan gaul sebati
4) siap untuk dihidang
2. Resepi kerabu ikan bilis ranggup
Bahan-bahan:
Ikan bilis (digoreng garing)
6 biji limau kasturi (ambil jus)
1 biji bawang besar (dihiris)
8 biji cili padi (dihiris)
2 batang serai (dihiris)
5 helai daun limau purut (dhiris)
1 bji tomato (dipotong dadu)
Garam dan gula
Cara penyediaan :
1) gorengkan ikan bilis sehingga garing. Biar seketika sehingga sejuk
2) masukkan kesemua bahan hirisan di dalam mangkuk
3) masukkan jus limau, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati
3. Resepi kerabu daging
Bahan-bahan A :
500 g daging
3 biji limau nipis (ambil jus)
1 sudu besar serbuk lada hitam
3cm halia (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
Garam dan gula
Bahan hirisan :
2 biji bawang besar
6 biji cili padi
1 batang serai
Daun kesum
1 biji Bunga kantan
2 batang kacang panjang
Cara penyediaan :
1) rebus kesemua bahan A sehingga daging empuk
2) hiriskan daging nipis
3) masukkan kesemua bahan dalam mangkuk
4) masukkan garam, gula dan jus limau purut secukup rasa dan gaul sehingga sebati
Bahan-bahan :
2 biji mangga muda ( dihiris nipis)
Udang kering (ditumbuk kasar)
10 biji cili padi (dipotong)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 batang serai (dihiris nipis)
Garam dan gula
Kacang tumbuk
Cara penyediaan :
1) buah mangga muda dihiris nipis
2) kemudian masukkan kesemua bahan di dalam bekas dan gaul rata
3) masukkan gula dan garam secukup rasa dan gaul sebati
4) siap untuk dihidang
2. Resepi kerabu ikan bilis ranggup
Bahan-bahan:
Ikan bilis (digoreng garing)
6 biji limau kasturi (ambil jus)
1 biji bawang besar (dihiris)
8 biji cili padi (dihiris)
2 batang serai (dihiris)
5 helai daun limau purut (dhiris)
1 bji tomato (dipotong dadu)
Garam dan gula
Cara penyediaan :
1) gorengkan ikan bilis sehingga garing. Biar seketika sehingga sejuk
2) masukkan kesemua bahan hirisan di dalam mangkuk
3) masukkan jus limau, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati
3. Resepi kerabu daging
Bahan-bahan A :
500 g daging
3 biji limau nipis (ambil jus)
1 sudu besar serbuk lada hitam
3cm halia (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
Garam dan gula
Bahan hirisan :
2 biji bawang besar
6 biji cili padi
1 batang serai
Daun kesum
1 biji Bunga kantan
2 batang kacang panjang
Cara penyediaan :
1) rebus kesemua bahan A sehingga daging empuk
2) hiriskan daging nipis
3) masukkan kesemua bahan dalam mangkuk
4) masukkan garam, gula dan jus limau purut secukup rasa dan gaul sehingga sebati
Post a Comment