Resepi Kalio Ayam (masakan minang)
Hari ini saya akan berkongsi mengenai resepi orang minang iaitu Kalio Ayam. Bahan masakan ini lebih kurang sama dengan masakan rendang tapi ianya perlu ditumis dan mempunyai sedikit kuah. Jom kita lihat resepinya dan selamat mencuba.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
2 biji ubi kentang
1 helai daun kunyit
1 pek besar santan
Sedikit kerisik
1 keping asam keping
Garam dan gula
Bahan kisar :
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
I inci halia
1/2 inci kunyit hidup
4 batang serai
7 sudu cili kisar
Cara penyediaan:
1) panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak
2) masukkan ayam dan ubi kentang biar sampai empuk
3) kemudian masukkan santan, daun kunyit, asan keping dan perasakan dengan garam dan gula.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
2 biji ubi kentang
1 helai daun kunyit
1 pek besar santan
Sedikit kerisik
1 keping asam keping
Garam dan gula
Bahan kisar :
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
I inci halia
1/2 inci kunyit hidup
4 batang serai
7 sudu cili kisar
Cara penyediaan:
1) panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak
2) masukkan ayam dan ubi kentang biar sampai empuk
3) kemudian masukkan santan, daun kunyit, asan keping dan perasakan dengan garam dan gula.
Follow bersama page kami di Facebook: https://www.facebook.com/topresepi/ atau di Telegram kami: https://t.me/topresepi
Post a Comment