Resepi Puding Telur Mata Kerbau yang unik
Bahan-Bahan:
1 paket agar-agar serbuk 10g
600ml air
1 tin susu cair
3/4 cawan gula
1 sudu besar tepung kastad
Sedikit pewarna kuning
Acuan lompang dan bekas
Cara penyediaan :
Satukan agar-agar, air, gula.Masak hingga agar-agar dan gula hancur
Tuang susu cair ke dalam adunan.Kacau sebati.Biarkan mendidih.Tutup api
Cedukkan satu setengah cawan adunan ke dalam periuk lain.
Masukkan pewarna kuning dan tepung kastad.
Kacau hingga nampak likat.Tuang ke dalam acuan kuih lompang.Biarkan bahagian telur kuning mengeras
Bila keras, keluarkan dari acuan, letakkan dalam bekas yg sesuai, tuangkan adunan putih.
Bahagian kuning mestilah menonjol sedikit dari bahagian putih.Untuk menampakkan bentuk telur mata separuh masak.
Sejukkan...bila puding telah keras, siap dihidang..
Follow bersama page kami di Facebook: https://www.facebook.com/topresepi/ atau di Telegram kami: https://t.me/topresepi
Selamat mencuba resepi dari dapur kami Topresepi.com!
Post a Comment